Test: Audi A3 e-tron - Högsta Växeln (2024)

Biltester

- Joel Sandberg

Hem » Biltester » Test: Audi A3 e-tron

Audi A3 Sportback e-tron
Motor: 1,4-liters, 4-cylindrig, bensin, 150 hästkrafter, 250newtonmeter + elmotor 102 hästkrafter, systemeffekt 204 hästkrafter
Kraftöverföring: 6-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdrift
Acceleration 0-100 km/h: 7,6sekunder
Toppfart: 222km/h
Vikt: 1615 kg
Mått (längd/höjd/bredd): 4312/1424/1966 mm
Pris: 386 000 SEK
(Testbil ca 482 500 SEK)

Plug-in hybrid är en teknik som jag anser fungerar väldigt bra. Man slipper övergångarna mellan förbränningsmotor och elmotor som i en vanlig hybrid sker oftare än ett löv faller mot marken på hösten. Man kan ta sig en relativt bra bit på ren el och för många räcker el-räckvidden för den dagliga rutten mellan hem och jobb. Audi uppger att A3 e-tron ska vara ett kompetent vardagshjälpmedel och jag ska ta reda på om det faktiskt stämmer genom att lägga i Högsta Växeln och recensera Audi A3 e-tron.

Designmässigt tycker jag att Audi har lyckats. Trots att A3 e-tron delvis drivs via el har de valt att inte ändra designen jämfört med den vanliga A3:an. Den ser, till skillnad från vissa modeller från andra tillverkare, inte ut att komma från någon framtidsfilm fylld med idéer om hur morgondagens färdmedel kommer att se ut.

På långt håll är det nästintill omöjligt även för den inbitne bilfantasten att urskilja att det är e-tron-versionen som kommer mot en (med undantag för bilen vi testade som hade texten ”A3 e-tron” på sidan med en teckenstorlek stor nog att synas från månen). Den har heller ingen laddningsport på sidan som avslöjar vilken version man sitter i utan den kontakten sitter gömd bakom de fyra ringarna i grillen och de måste fällas åt sidan för att laddningskabel ska kunna anslu*tas. Det är hiskeligt lätt att glömma denna lucka öppen, ni kanske förstår varför jag vet det (jag har bevittnat flera andra skyldiga till samma misstag). Man ser då ut lite som en smått hjärndöd apa när man är ute och kör.

Även interiört är det lika märkbart att man sitter i en plug-in hybrid som att Porsche 911 har fått en facelift. Annat än avsaknaden av en varvräknare på instrumentbrädan och en knapp som lyder ”EV” känns det mesta igen från Audis övriga modeller, men det är verkligen inget negativt. Trots att A3 räknas som en mini jämfört med sina syskon har den fått ta del av allt det goda. Både som förare och passagerare sitter man i sköna, alcantaraklädda säten och omges av en hel del lyx och kvalitet som om man var kungen av Bhutan och satt i sin tron. Audis MMI-system samspelar med föraren som medlemmarna i London Symphony Orchestra och är enligt mig ett av de bästa infotainmentsystemen tillsammans med BMWs iDrive.

När man väl sätter sig bakom ratten och vill köra iväg är det inte alltid helt enkelt att veta om bilen är påslagen eller ej. A3 e-tron startar nämligen alltid i el-läge, förutsatt att batteriet är laddat, och förblir då lika tyst som ett nöjt barn som sitter och äter glass. Trots att jag är en yngling och kan en hel del om teknik gjorde jag flera gånger misstaget att försöka dra den golfbollsformade växelspaken till drive utan att den ville röra på sig. När man väl rullar iväg på el fungerar det hela lika bra som ett schweiziskt urverk.

Den är tyst och elmotorn är stark nog att köra om både mopeder och pensionärer i permobiler. Man kan faktiskt hänga med bra även i vänsterfilen på ren el när trafikljuset slår om till grönt. Det förutsätter dock att det finns ett eluttag i sikte eftersom räckvidden då sjunker som en ihålig eka med en sumobrottare ombord. Systemeffekten på 204 hästkrafter räcker gott och väl för att kunna leka buse, tills batteriet laddar ut. Då märks verkligen de 300 extra kilogrammen som e-tron har lagt på sig jämfört med 1,4 TFSI-versionen. Det känns då lite som att konstant köra runt med en elefant sittandes i baksätet.

Det finns ett annat stort problem med A3 e-tron och det är priset som är så högt att man tror att den kommer levererad med en ratt av guld. Ja, man får en hel del körglädje och ett välbalanserat chassi som fungerar bra med lagom mjuk fjädring. Förbränningsmotorn ger ifrån sig mindre ljud än en stum hamster och dubbelkopplingslådan märks knappt av när man kör normalt. Alla dessa egenskaper är dock sådana man får ta del av om man väljer den vanliga 1,4 TFSI-versionen.

Man kan nämligen få en likvärdigt utrustad sådan och pengar över till att köpa en Opel Karl. De enda som skulle kunna köpa e-tron-versionen och inte verka fullkomlig vansinniga är tjänstebilsförare. Då får man samtidigt ställa sig frågan, varför inte välja den billigare modellen Golf GTE? De är praktiskt taget samma bil, men A3 e-tron har fyra ringar i grillen och ett vackrare yttre. Är det verkligen värt det? Det tycker inte jag.

Test: Audi A3 e-tron - Högsta Växeln (2024)

FAQs

Test: Audi A3 e-tron - Högsta Växeln? ›

Systemeffekten på 204 hästkrafter räcker gott och väl för att kunna leka buse, tills batteriet laddar ut. Då märks verkligen de 300 extra kilogrammen som e-tron har lagt på sig jämfört med 1,4 TFSI-versionen. Det känns då lite som att konstant köra runt med en elefant sittandes i baksätet.

Vilken Audi A3 motor är bäst? ›

I Sverige är det 1.4-liters TFSI-motor på 140 eller 150 hk som är vanligast. Dieseln på 150 hk är också populär. Den som vill åka sportigt kan välja RS3 med en femcylindrig turbomotor på 400 hästkrafter, en riktig pärla till motor med underbart avgassound. Kör du inte alltför långt är bensinversionen att föredra.

Är det kamkedja på Audi A3? ›

I segmentet Kamkedja för AUDI A3 Sportback (8PA) spänner priset på bildelar från 561 till 7101 kr, i relation till bilmodell, producent och tekniska specifikationer.

Hur många hästar har Audi A3? ›

Dynamik och körkomfort. Ihop med litiumjonbatteriet ger elmotorn gediget stöd till TFSI-motorn på 1,4 liter, och tillsammans kan de båda motorerna nå en effekt på upp till 245 hk (180 kW). Fjädringen i Audi A3 Sportback TFSI e är sportig och stabil, vilket ger den rätta balansen mellan dynamik och körkomfort.

Finns Audi A3 med fyrhjulsdrift? ›

Hos Wayke hittar du nya och begagnade bilar från Audi, i modellen A3 Sportback, med fyrhjulsdrift.

Vilken Audi A3-motor är mest pålitlig? ›

Vilka är de mest pålitliga motorerna i Audi-fordon? 4,2-liters V8-, 1,8-liters, 5-cylindriga, V6- och turbomotorer anses allmänt vara några av de mest pålitliga motorerna i moderna Audi-fordon.

Vilken Audi motor är sämst? ›

Audi har en hel rad olika motorer som är dåliga, för att inte säga samtliga bensinmotorer. 1,2 och 1,4 TFSI med kamkedja där kedjan kan rappa över redan vid 5 000 mil. 2,0 TFSI har felaktiga kolvar och drar därför stora mängder olja.

Är Audi A3 värd pengarna? ›

Toppar Elegant utseende, bra bränsleekonomi, livlig hantering. Lågnivåer Tight baksäte, ringa bagageutrymme, vissa interiörmaterial ser billiga ut. Bedömning Den kanske inte är lika lyxig inuti som Audis andra sportsedaner, men A3 ger en behagligt involverande körupplevelse som liknar sina större syskons .

Vad är Audi A3 S-tronic? ›

S Tronic är en dubbelkopplingsautomatlåda som blandar funktioner från automatisk och manuell växellåda .

Är Audi A3 bekväm? ›

Audi A3 har alltid gett premiumnivåer av komfort . Sätena är bekväma och alla versioner kommer med fyrvägs elektriskt justerbart svankstöd för att finjustera körställningen. Kabinen är välisolerad från vägbuller, vilket gör A3 till en särskilt raffinerad plats att vara på på längre resor.

Hur bra är Audis fyrhjulsdrift? ›

Under åren som gått, har Audi effektivt förbättrat tekniken och idag förknippas Audi med fyrhjulsdrift mer än kanske något annat märke. Nya A4 allroad quattro är därför en bil som tryggt och säkert tar dig fram på alla typer av vägar och underlag.

Vad betyder Dynamic på Audi? ›

I Dynamic-körläge uppträder bilen sportigt. Fjädringen blir hård vilket förbättra köregenskaperna i kurvor jämfört med en konventionell fjädring. I Comfortläget är bilen istället mjuk och glider nästan omärkbart över ojämnheter i vägbanan.

Har Audi A3 dragkrok? ›

Till Audi A3 sportback kan du välja mellan en avtagbar eller fast dragkrok.

Vilken är den bästa motorn för Audi A3 Sportback? ›

Om du vill ha en bensin Audi A3 Sportback är det bästa valet 1,5-liters 35 TFSI på 148 hästkrafter . Det är en mycket flexibel motor som känns livligare än motsvarande 118i BMW 1-serie (0-62 mph tar 8,4 sekunder) och drar starkt från låga varv.

Vilka TFSI motorer har problem? ›

Vanliga fel TFSi 2.0 EA888. VAG's 2.0TFSI motorer har genom åren dragits med en hel del återkommande problem. I många fall har vi kunnat utveckla metoder och uppgraderingar för att både reparera och förebygga.

Vad är skillnaden mellan Audi A3 30 TFSI och 35 TFSI? ›

Bästa Audi A3 Sportback-motorer

30 TFSI-modellen är instegsvalet som erbjuder 116 hk från en 1,0-litersmotor, och det följs av en tjockare 35 TFSI med en 1,5-liters turbomotor som ger 150 hk.

Vilken motor sitter i en Audi A3? ›

Motor, transmission och prestanda

A3-köpare kommer inte att förlora någon sömn när de diskuterar vilken drivlina de ska välja, eftersom den 201-hk turboladdade 2,0-liters fyrcylindriga med ett 48-volts hybridsystem och sjuväxlad dubbelkopplingsautomat är det enda valet. Framhjulsdrift är standard och fyrhjulsdrift är tillval.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5393

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.